Skip to content

Presentaties maken voor tamzakken en/of politiekers

Het befaamde KISS principe. Keep It Simple, Stupid.  Een principe die we na de misselijkmakende Powerpoint presentatie van vrijdagavond duidelijk nog eens van onder het stof moeten halen. Ik die dacht dat dit begrip inmiddels algemene kennis was. Het wordt namelijk tot vervelens toe tijdens elke marketing-meeting aangehaald. Een beetje zoals “Start With The Why” van Simon Sinek. Wanneer iemand ‘Start with the why’ zegt, dan snak ik automatisch naar een driedubbele espresso met 4 suikerklontjes.  Het KISS principe is duidelijk niet meer zo gekend.

Trust me. Ik heb al veel lelijke, onoverzichtelijke en saaie presentaties gezien. Mijn job is namelijk om die ‘pareltjes’ duidelijk en strak te maken. Als je al beschikt over een mooie presentatie, dan doe je hoogstwaarschijnlijk geen beroep op mij.  Laat me het zo stellen: dat gedrocht van vrijdag was een geweldig mooi voorbeeld van waar ik dagelijks oorlog tegen voer.

Oke, genoeg met modder gesmeten. Constructieve feedback, daar bereik je het meeste mee.

Hieronder kan je enkele pro-tips vinden om je presentaties tot het volgend niveau te tillen. Of je nu Powerpoint, Indesign, of een ander programma gebruikt om je presentatie te maken – de onderstaande tips & tricks zullen van pas komen.

 

 

Gebruik Masterslides. Als je je afvraagt wat dat is, dan zal er een wereld voor jou open gaan. Een masterslide is een template waarin je de stijl en kleuren kan kiezen die voor de hele presentatie van toepassing zijn.  Verander je hier bijvoorbeeld van lettertype, dan past dit lettertype zich in je gehele presentatie aan. Revolutionair hé? Ik weet het. Meestal zijn er verschillende types masterslides die elks betrekking hebben tot een bepaald type slide. Hieronder kan je masterslides terugvinden die ik voor elke presentatie ontwerp. Alle andere slides zijn kopiëen of variaties op één van deze 5 slides:

  • Een duidelijke voorpagina
  • Een masterslide voor hoofdstuk-titels, die ik gebruik om structuur te geven.
  • Een masterslide voor tekst in combinatie met een afbeelding.
  • Een masterslide voor tekst in combinatie met iconen.
  • Een call to action / eindslide

Less is more powerful. Zet maximaal 5 bullets per slide en voorzie voldoende witruimte tussen deze bullets. Nog beter, voorzie 1 bullet per slide en zoek een geschikte afbeelding of icoon om de tekst te bekrachtigen. Gebruik geen iconen of afbeeldingen die standaard in je programma zitten. Die zijn nog wansmakelijker dan bokes met choco in een afgeleefde brooddoos die zonet 2 uur vol in de zon heeft gelegen. Je bent dus op zoek naar verse iconen en afbeeldingen?

 

Kies 3 tot 4 kleuren die contrasteren en gebruik ze om structuur te geven of belangrijke zaken uit te lichten. Heb je totaal geen inspiratie en/of gevoel voor kleur? Geen probleem. Het internet kan dat gelukkig voor jou. Deze website genereert kleurcombinaties voor jou: coolors.co . Gratis en voor niets. Als je een bepaalde kleur wel kan smaken, kan je deze vastzetten en op zoek gaan naar andere bijpassende kleuren. Je kopieert dan de ‘hexcode’ van een bepaalde kleur bv. #73ccd7 en plakt dit in het kleurenselectie scherm van je programma.

Als je kijkt naar de voorbeelden zie je dat m’n hoofdstuk-titel-slides (is dit een officieel woord?)  steeds bestaan uit een gekleurde achtergrond, terwijl mijn inhoudslides altijd overheersend wit zijn. Dit verschil (=contrast) zorgt ervoor dat de kijkers de structuur onbewust beter gaan opmerken.

 

Een presentatie moet vooruit gaan. Een bepaalde slide mag niet méér dan 1 minuut in beeld zijn. Nooit. Never. Nada. Eén kernzin, afbeelding, of enkele bullets per pagina, meer niet. Een voorbeeld om deze stelling te bekrachtigen kan je hieronder vinden. Ik heb gewerkt met weinig aantrekkelijke producten, zodat ons Wilmès al niet kan zeggen: “Iets onaantrekkelijks kan je moeilijk aantrekkelijk voorstellen”. Welke boodschap zal volgens jou het best begrepen worden Sophie’ke?

 

“Als ge het beter kunt, doe het dan zelf”. Cava, Sophie’ke. Bel mij volgende keer maar op. Ik snap dat het een krappe deadline was. Ik heb mezelf daarom exact 10 minuten de tijd gegeven om iets in elkaar te flansen. Hier is wat ik heb gemaakt:

Imagine what I could build in 3 hours. Groetjes,

Youri